Quis custodiet ipsos custodes?

Ενα απο τα πιο σημαντικά graphic novels στην ιστορία των κόμικς έγινε επιτέλους ταίνια, ύστερα απο ένα γολγοθά αρκετών ετών.

Η ιστορία αφορά μια εναλλακτική Αμερική στο έτος 1985. Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος του πυρινικού ολέθρου καθώς οι υπερδυνάμεις της Αμερικής και της Ρωσσίας βρίσκονται σε διένεξη για το Αφγανιστάν. Σε ένα διαμέρισμα στην Νέα Υόρκη, ένας σημαδεμένος άντρας σε λίγο θα βρίσκεται νεκρός και οι εναπομείναντες ήρωες της πόλης θα βρεθούν μπλεγμένοι σε ένα παγκόσμιο σχέδιο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην μεταφορά ένος κόμικ είναι η απόδοση στους μέν φάν (πιστέψτε με είναι πολλοί για το σχετικό κόμικ) και στους δέ ανθρώπους που θέλουν να δούν μια ταινία δράσης/δραματική και δεν έχουν σχέση με τους μέν. Ήδη στην κοινότητα των κόμικς πολλά αρνητικά είχαν ακουστεί, πολλά do not want και οφείλω να πώ οτι και εγώ ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Πίστευα οτι είναι αδιανόητο να «αποτυπωθεί» στο φίλμ η ιστορία των 12 κεφαλαίων και να κρατήσει την ψυχή της ακέραια.

Ευτυχώς, σε αυτό το μέσο (κινηματογράφος) εκτός απο την χρονική διάρκεια (η ταινία διαρκεί 2 ώρες και 50 λεπτά περίπου), πρέπει να έχεις μαεστρία σε διάφορα άλλα πράγματα. Η σκηνοθεσία/φωτογραφία ακολουθεί το κόμικ πιστά (οπτικές γωνίες, σκηνές που είναι ξεπατηκωτούρα και όχι αναπαράσταση) και επιτυγχάνει το κλίμα της εποχής, αυτή τη δυστοπία την μουντίλα και την απαισιοδοξία που επικρατεί στο παρα πέντε μιας πυρινικής σύρραξης (σ.τ.σ. ήσουν και εσύ σε μία για αυτό κάνεις οτι ξέρεις!). Το μοντάζ αναλαμβάνει να συνδέσει με μια σωστή αλληλουχία τις παραπάνω σκηνές, άν και εκεί μειώνει την αξιοπιστία με το αυθεντικό κόμικ, που όμως δεν απογοητεύει. Τέλος για τους φάν, θα δούν διάφορα πράγματα που δεν υπήρχαν (είτε απο κανονισμούς είτε λόγω αλλαγών) στο αρχικό graphic novel όμως πιστεύω οτι στα πλαίσια του budget και στο βωμό του πιο πιστευτού, επιτρέπονται.

Ο γραφών υποθέτει οτι δεν θα τολμήσουν να κάνουν κάτι του στύλ watchmen 2 (όποιος το πεί είναι ξανθιά και πρέπει να πάει να παίξει στο παιχνίδι του mega), πάντως η ταινία προτείνεται (αν και η μεγάλη διάρκεια της έκοψε κάποια πράγματα που ελπίζω να βγούν σε μια μελλοντική criterion dvd έκδοση, όπως το Black Freighter ή μερικά πράγματα του παρελθόντος) για όλους καθώς έχει λίγο απο όλα.

Extra: Το παρακάτω τραγούδι αφορά το watchmen (υπάρχει ειδική αναφορά στο graphic novel) όμως είναι παρμένο απο την τελευταία μεταφορά του, στο battlestar galactica. Είναι το all along the watchtower του Bob Dylan:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s