ΓΑΠολτικά

Θα ήθελα να γράψω απο την πλευρά κάποιου που δεν ψήφησε ΓΑΠ (ή ΠΑΣΟΚ). Ο λόγος αυτός είναι απλός, έχει ειπωθεί αρκετά.

Η αξιοπιστία στο ΠΑΣΟΚ άρχισε να χάνεται απο τα γνωστά λεγόμενα του Σημίτη «δεν πρόκειται να φύγω κτλ κτλ», που οδήγησαν στην εκλογή του ΓΑΠ. Με γούστο του και καπέλο του, αναδείχτηκε απο το κόμμα να ηγήσει τις εκλογές που όλοι νομίζαν οτι θα κερδίζαν (την ίδια υπεροψία είχαν και φέτος). Ηταν φυσικό οτι ο κόσμος πλέον δεν ήταν ο άμυαλος κόσμος που ήθελε μια αριστερή σοσιαλιστική παράταξη μετά την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Είχε μπουχτήσει απο τα χιλιάδες κλεψίματα της «εξουσίας» και αυτό το βίωνε καθημερινά με τους κουστουμάτους με τα χασίματα στο χρηματιστήριο (που οδήγησε αρκετό κόσμο στην ψάθα, ήταν μείζον κοινωνικής σημασίας θέμα και ακόμα είναι) και τις αποκαλύψεις των τηλερεπόρτερ.

Τον ΓΑΠ τον γνωρίσαμε μέσα απο το υπουργείο παιδείας και το υπουργείο εξωτερικών σε παλιές ΠΑΣΟΚικές κυβερνήσεις. Ήταν και είναι αρκετά καλός πολιτικός, ίσως απο τους λίγους που έχουν τον αέρα της Ευρώπης (με επιφύλαξη όμως, λόγω λέσχης Μπίλτεμπεργκ, όμως αυτά για άλλα posts). Ίσως είναι ο μόνος καθαρά εξυγχρονιστής πολιτικός μέσα σε αυτό το μπάχαλο που έχουμε αποκτήσει.

Όταν την προηγούμενη παρασκευή άκουσα το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που είχε προτείνει, μου άρεσε σαν ιδέα. Οχι μόνο γιατί θα υπήρχε μια σωστή ελεγχόμενη και ανεξάρτητη δημόσια αρχή επιτέλους (με την ουτοπική προϋπόθεση οτι όλα θα δουλέψουν ρολόϊ), αλλά ήταν κάτι πραγματικά διαφορετικό και ευέλικτο. Όμως η ήττα του στις εκλογές συντέλεσε στο να παραμείνει το σύστημα όπως είναι.

Πιστεύω πώς πολλοί αυτές τις μέρες θα γράφουν τα υπέρ και τα κατά του να μείνει στην εξουσία ο ΓΑΠ. Κύριος λόγος της ήττας για μένα πιστεύω οτι ήταν τα άτομα που περιβάλλουν τον ΓΑΠ. Κακά τα ψέμματα. Δεν γίνεται να υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν κατακλέψει τον Ελληνικό λαό, τον είχαν ρίξει σε μια τροχιά μη εξυγχρονισμού για αρκετά χρόνια, ενώ γευόντουσαν τα κονδύλια, τις μίζες και άλλα πράγματα καθώς ο Έλληνας πολίτης παραπονιόταν για την ακρίβεια που του έφερε το Ευρώ. Θεωρώ πλήγμα της νοημοσύνης του ψηφοφόρου που μαζί με το «ελάτε όλοι να μπείτε στο δημόσιο αν εκλεγούμε», αυτό το πράγμα.

Ακόμα χειρότερα, το να έχει εμπιστοσύνη σε μερικά απο τα παραπάνω άτομα, σε θέματα προβολής του κόμματος, με τις λεγόμενες διαφημίσεις λασπολογίας οι οποίες με έκαναν να μισήσω το κόμμα που τις προέβαλλε και όχι το προθυπουργό, τον οδήγησαν σε διαφυγή ψηφοφόρων.

Πιστεύω οτι άργησε να δραστηριοποιηθεί. Και η δραστηριότητα του δεν ήταν η αρμόζουσα. Η κλάψα του «θέλουμε εκλογές – τώρα που τις πήραμε δεν τις θέλουμε» είναι το τρανταχτό παράδειγμα. Το πρόβλημα με την Ιστορία, είναι φυσικά ένα κατάλοιπο της συμφωνίας με τον Τζέμ, ένα πράγμα που απλώς άφησε την μελλοντική κυβέρνηση να ανησυχήσει για αυτό. Δεν είμαι εθνικιστής, όμως όπως και με την γενοκτονία των Εβραίων, έτσι και η πιο ισχυρή (και διαρκής) γενοκτονία μας απο τα βάθη της ιστορίας πρέπει να τιμηθεί, να αναγνωριστεί, να γίνει αλησμόνητη μνήμη για όλους τους Έλληνες, γιατί αυτό είναι που μας δίνει την φλόγα να συνεχίσουμε. Να φύγουμε απο την νοοτροπία του ραγιά, του αναλώσιμου, του υπηρέτη.

Έπρεπε να ήταν και το κόμμα του κάτω στους δρόμους μαζί με όλα τα προοδευτικά αριστερά κόμματα. Να δείξει οτι νοιάζεται για αυτό το τόπο και οτι δεν είναι σαν μια ξεχωριστή φούσκα μέσα στην πραγματικότητα, όπως η κυβέρνηση Σημίτη. Αυτό δυστυχώς το έκανε προς το τέλος, όμως δεν ήταν αρκετό. Δυστυχώς η νοοτροπία που συνάντησα παλιότερα, με το κόμμα των κουστουμιών, των ρουσφετιών, των «παίρνεις πτυχίο σε 2.5 χρόνια αν είσαι στο κόμμα μας», διατηρείται ακόμα. Όσο και να προσπαθήσει, θα χρειαστεί να έχει λίγο περισσότερο απο την τόλμη του πατέρα του ο οποίος δεν μάσαγε. Αυτό χρειάζεται τώρα για να ξεπεράσει τις χιμαίρες που τον καταδιώκουν.

Τέλος, πρέπει να πώ οτι η πίστη μου στο πολιτικό σύστημα της χώρας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η νέα 4ετία που θα διανύσουμε, θέλει έργα, δεν θέλει επικοινωνιακές πολιτικές απο τους πάντες. Θέλει να υπάρξουν επενδύσεις χωρίς να ισοπεδωθούν κάποιες απο τις ελάχιστες αξίες που μας καθορίζουν ώς Έθνος και ώς ανθρώπους. Όσο υπάρχουν αυτές και δεν καταργούνται απο κάποια επιταγή των άνωθεν (όποιοι αυτοί και αν είναι).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s